ePub-boeken converteren voor Kindle-ereaders

ePub-boeken converteren voor Kindle-ereaders

Wanneer je een Kindle-ereader hebt aangeschaft, kom je er al snel achter dat e-boeken in het populaire formaat ePub niet gelezen kunnen worden op je ereader. Even googelen levert direct de oplossing voor dit probleem : het omzetten van een ePub-boek naar een MOBI-boek met behulp van het gratis programma Calibre. Maar is Calibre wel het meest geschikte programma voor deze taak?

Kindle ebook-formaten

Bij de conversie van ePub naar Mobi levert Calibre een door de Kindle te lezen e-boek op in het oude formaat Mobi (ook wel PRC genoemd). Niets mis mee! Het boek is goed leesbaar op elk Kindle-apparaat. Maar is het ook het beste wat je uit je ePub kunt halen?

Amazon levert in haar online store e-boeken die ook de extensie Mobi hebben maar intern iets anders zijn opgebouwd. Ze zijn niet van het oude PRC-type maar van het moderne type AZW3, ook wel KF8 (Kindle Format8) genoemd. In een eerste beschouwing lijkt er niet veel verschil te zitten tussen een Mobi e-boek van het PRC- en het AZW3-type. Het verschil zit in, wat Amazon Verbeterede typografie noemt (zie: https://kdp.amazon.com/nl_NL/help/topic/G202087570 ).

Die Verbeterde typografie mis je dus in de geconverteerde Mobi e-boeken en helaas ook in de door Calibre geconverteerde e-boeken naar het AZW3-formaat. Maar wat houdt deze Verbeterde typografie nu in?

Verbeterde typografie

 • Decoratieve initialen

De regelhoogte van decoratieve initialen wordt automatisch aangepast zonder rekening te houden met het schermformaat of de lettergrootte waaraan de lezer de voorkeur geeft.

 • Afbeeldingen

Afbeeldingen in je boek worden geoptimaliseerd zodat ze met elke lettergrootte werken voor leesapparaten ongeacht het schermformaat.

Het formaat van afbeeldingen bij tekst in alinea’s (afbeeldingen in de tekst) verandert automatisch mee wanneer de lettergrootte van het apparaat wordt gewijzigd.

Afbeeldingen tussen alinea’s (blokafbeeldingen) nemen een even groot percentage van de schermbreedte in beslag op alle apparaten, bij alle lettergrootten en in alle weergaverichtingen. Dit betekent dat ze in de breedte van het scherm in verhouding altijd evenveel ruimte in beslag nemen, welk apparaat er ook wordt gebruikt.

Afbeeldingen links of rechts van alinea’s in boeken (zwevende afbeeldingen) worden bij een groter letterformaat automatisch omgezet in blokafbeeldingen voor een betere leeservaring.

 • Lettergrootte en regelhoogte

De lettergrootte en regelhoogte worden door het hele boek geoptimaliseerd als de lettergrootte van een grote hoeveelheid tekst afwijkt van de standaardgrootte. Voor boeken die zijn geüpload als EPUB-, MOBI- of HTML-bestand, kun je meer informatie over de standaardlettergrootte vinden in sectie 9.3.1 van onze Publiceringsrichtlijnen voor de Amazon Kindle.

 • Marges en opvulling

Om ervoor te zorgen dat de door Kindle-gebruikers geselecteerde marge-instellingen behouden blijven in meerdere boeken, worden de marges in de content geoptimaliseerd als in de content in de bronbestanden een linker- of rechtermarge is ingesteld.

 • Letterkleur

Met Verbeterde typografie kunnen Kindle-lezers er zeker van zijn dat elke kleur tekst goed leesbaar is ongeacht de achtergrondkleur. Tekstkleuren worden automatisch aangepast zodat het contrast met het door de lezer gekozen kleurenthema van het apparaat of de achtergrondkleur van een element op paginaniveau voldoende groot is.

 • Verbeterde woordafbreking en uitlijning

Boeken met Verbeterde typografie hebben algoritmen voor woordafbreking die er samen met verbeteringen op het gebied van tekstuitlijning voor zorgen dat de afstand tussen woorden consistenter is. Zo worden de ogen minder belast en kunnen gebruikers sneller lezen. Bovendien wordt uitgevulde tekst bij een groter letterformaat automatisch weergegeven als links uitgelijnde tekst als het onmogelijk is om de indeling te behouden met alleen woordafbreking en aanpassing van de witruimte.

 • Afspatiëring en ligaturen

De plaatsing van tekens, of afspatiëring, zorgt er bij elke lettergrootte voor dat woorden sneller worden herkend. Bovendien zijn voor sommige lettertypen speciale tekencombinaties gedefinieerd voor aangrenzende tekens zoals ‘fi’. Deze combinaties worden ligaturen genoemd en ze verbeteren de leesbaarheid van woorden waarin ze voorkomen.

 • Afstand tussen alinea’s

In boeken met Verbeterde typografie wordt de afstand tussen ingesprongen alinea’s geoptimaliseerd om een consistente leeservaring te bieden.

EPubs converteren met Verbeterde typografie

Hiervoor moeten we Calibre vaarwel zeggen en overstappen op de eigen conversietool van Amazon: KindleGen.

 1. Download KindleGen bij Amazon.com (https://www.amazon.com/gp/feature.html?ie=UTF8&docId=1000765211) en pak het zip-bestand uit.
 2. KindleGen voor Windows is een command line programma. Hiervoor start je in Windows de Opdrachtprompt (CMD.exe) op. Verander de directory naar de folder waarin je KindleGen.zip hebt uitgepakt.
 3. De conversie van ePub naar een Mobi-KF8-bestand vindt plaats door de opdracht: kindlegen boek.epub. Het programma kent vele parameters om de conversie te sturen maar deze zijn allemaal facultatief. (Zie: https://wiki.mobileread.com/wiki/KindleGen voor een overzicht van de opties.

Ben je niet zo handig binnen de opdrachtprompt of wil je boeken in batch converteren naar Mobi dan is er gelukkig redding. Download van de site http://epubtomobi.com/ het Windows-programma ‘EPUB to MOBI’. Installeer het programma en plaatst het programma kindlegen.exe uit het hierboven uitgepakte zip-bestand in de programma-directory van ‘EPUB to MOBI’. Dit programma is niets meer dan een grafische schil rond kindlegen.exe. Vanuit het file-menu kun je één of meerdere ePub-bestanden laden en in hetzelfde menu vind je de converteeropdracht naar een zelf te selecteren uitvoerdirectory.

Extra tools die het lezen veraangenamen

Send to Kindle

Zoals je weet kun je mobi-bestanden met e-mail  naar je e-reader of lees-app laten sturen. Daarvoor heeft elk apparaat een uniek e-mailadres. Welk adres bij jouw apparaat hoort is te zien in de Amazon-website ‘Je content en apparaten beheren’ (zie: https://www.amazon.nl/gp/help/customer/display.html?nodeId=201242350) .

Amazon heeft echter een Windows-tool uitgebracht met de naam ‘Send to Kindle’ (zie: https://www.amazon.com/gp/sendtokindle/pc ). Na installatie van het programma verschijnt het programma in je Windows Verkenner. Ga in de verkenner naar een Mobi-bestand (maar dat kan ook een DOC-, PDF- of TXT-bestand zijn) druk op de rechtermuisknop en selecteer de optie Send to Kindle. Na het eenmalig inloggen op je Amzon-account krijg je een lijstje gepresenteerd van je apparaten en kun je één of meer apparaten selecteren waarheen het Mobi-bestand verstuurd moet worden.

Kindle Previewer

Een ander tools van Amazon is de Kindle Previewer. Dit programma (zie: https://www.amazon.com/gp/feature.html?ie=UTF8&docId=1000765261) laat de opmaak zien van je Mobi-bestand voor verschillende apparaten. Ook kun je met dit programma eenvoudig zien of je Mobi-bestand de Verbeterde typografie ondersteunt. Open een Mobi-bestand dat geconverteerd is met Calibre in Kindle Preview en dit programma zal direct melden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *