Portable Applicaties

Portable Applicaties

Portable Apps is een afkorting van Portable Applications of te wel  draagbare programma’s. Ze zijn ontwikkeld om, zonder installatieprocedure, direct op te starten zijn vanaf een USB-stick en daardoor mee te nemen is naar een andere computer. Instellingen binnen de applicatie worden eveneens op de USB-stick opgeslagen waardoor, ongeacht de computer waarbij ze gebruikt worden, direct functioneel zijn. Denk bijvoorbeeld aan een portable e-mailprogramma dat van de USB-stick wordt gestart en direct toegang geeft tot je e-mailaccount(s).

Dit is de reden waarom ze anders dan hun traditionele, te installeren,  tegenhangers en waarom ze soms, maar niet altijd, een goede keuze.

Hoe worden reguliere programma’s geïnstalleerd

Om te begrijpen wat maakt een app draagbaar, kan het nuttig zijn eerst een snelle blik te werpen op hoe de traditionele apps in Windows geïnstalleerd worden. Bij het installeren van een applicatie worden bestanden weggeschreven naar verschillende locaties. Het grootste deel van de bestanden van de applicatie zijn meestal gekopieerd naar een map ergens in de map C:\Program Files.
Bestanden die instellingen bevatten voor alle gebruikers van de applicatie worden aangemaakt in de map ProgramData.

Instellingen die specifiek zijn voor  één gebruiker op de PC worden opgeslagen in bestanden die zijn gemaakt in de verborgen map “AppData” van  de afzonderlijke gebruikers. De meeste apps maken verwijzingen in het Windows-register, dat ook diverse configuratie-instellingen kan behouden.
Tenslotte maken veel applicaties nog gebruik van gedeelde bibliotheken als het .NET Framework en Visual C ++ Redistributables.

Door de vele, vaak onbekende locaties, is het onmogelijk, programma’s over te zeten van de ene computer naar de andere. Bij de aanschaf van een nieuwe computer moeten de applicaties opnieuw geïnstalleerd worden en opnieuw ingesteld worden.
Ook in deze situatie kunnen portable apps uitkomst bieden.

De opbouw van een portable app

Een portable app is gewone applicatie zonder installatieprogramma. Alle bestanden die de applicatie nodig heeft om te draaien bevinden zich in één map, die je overal op het systeem kan zetten. Dus zowel op een USB-stick maar ook op een vaste plaats op de harde schijf van je computer. Als je de map verplaatst, blijft de applicatie nog steeds werken.


In plaats van het installeren van een portable app, download je deze meestal als een ZIP-bestand, pak je dit ZIP-bestand uit in een map en start het uitvoerbare bestand voor de applicatie. Als de applicatie instellingen kan opslaan, worden deze instellingen opgeslagen in bestanden in dezelfde map.Doordat ze laten geen sporen achterlaten op de pc waarop ze draaien zijn ze erg geschikt om  gewoon een keer gebruik maken van een applicatie, zonder zich zorgen te hoeven maken over het achterlaten van sporen op uw systeem.

Zeker, er zullen altijd apps die je moet installeren. Of ze zijn gewoon te groot of te geavanceerd om te draaien als een portable applicatie, of installatie is echt nodig om te profiteren van Windows multi-user of beveiligingsmogelijkheden. Maar veel apps komen in twee smaken, wat betekent dat u kunt kiezen tussen een installatieversie of een portable versie als ZIP-bestand.

Hoe komen we aan portable apps?

Het is sterk aan te raden van gebruik te maken van suites, verzamelingen portable apps met een Start-menu-stijl launcher voor de toegang en beheer tot de applicaties. Door gebruik te maken van suites weet je zeker dat de applicaties uit een betrouwbare bron komen en worden ze regelmatig geüpdate zodat je altijd de laatste versie hebt.In de suites zul je systeemtools vinden maar ook applicaties voor communicatie, fotobewerking, multimedia en internetbrowsers en het bekijken van afbeeldingen, en nog veel meer. In het stappenplan maken we gebruik van de suite van PortableApps.

Must have’s

De volgende mobiele applicaties uit de suite van PortableApps zijn zeker het overwegen waard. De softare in de suite is onderverdeeld in categorieën:

 • Afbeeldingen en foto’s: 

Kijk een naar IrfanView en XnView voor het weergeven van foto’s

 • Beveiliging:

McAfee Stinger is een virusscanner die periodiek handmatig gestart kan worden en je opslag extra scant op ongeregeldheden. Het kan naast je reguliere virusscanner draaien.

 • Hulpprogramma’s:

Geen PC kan zonder 7-Zip, het programma dat alle archiefformaten als zip, rar en 7z uitpakt.

 • Internet:

Hier vind je alle browsers als, Google Chrome, Mozilla FireFox en Opera, maar ook mailprogramma’s als Mozilla Thunderbird en Opera Mail. Wat denk je van een portable versie van uTorrent?

 • Kantoor:

Naast de officepakketten Apache OpenOffice en LibreOffice vind je hieer ook de uiterst kleine maak zeer functionele PDF-reader SumatraPDF.

 • Muziek en video’s:

In deze categorie vind je onder andere de mediaspelers VLC, MPC en SMPlayer.

 • Ontwikkeling:

In deze categorie zijn de twee versies van NotePad prima en zeer uitgebreide alternatieven voor Windows Kladblok.

 • Spellen:

Misschien zit er wat bij?

Stappenplan

Klik hier voor het stappenplan in afbeeldingen

In dit stappenplan installeren we PortableAps als suite en halen we enkele mobiele applicaties op zodat die direct te gebruiken zijn.

 1. Voor installatie op een USB-stick maak je een stick van minimaal 16Gb leeg. De voorkeur gaat uit naar een snelle USB 3.0 stick.
  Voor installatie op de harde schijf maak je een nieuwe map aan die snel toegankelijk is, bijvoorbeeld C:\apps.
 2. Download de suite-software van PortableApps: (http://portableapps.com) en kies voor de downloadversie (for Windows, Multilingual).
 3. Start het gedownloade bestand PortableApps.com_Platform_Setup_xx.x.paf.exe op en kies voor [Uitvoeren]. Kies [Nederlands] als taal. Kies vervolgens voor [Volgende] en ga [akkoord] met de licentieovereenkomst.
 4. In het scherm Installatietype kies je voor Nieuwe installatie.
  • Voor installatie op een USB-stick selecteer [Portable – installatie op een draagbaar apparaat] en selecteer vervolgens bij installatiemap de USB-stick.
  • Voor installatie op de harde schijf selecteer [Aangepaste locatie selecteren…] en selecteer vervolgens bij installatiemap C:\apps\. Controleer de instellingen op het volgende scherm en kies voor [Installeren].
  • Klik tenslotte op [Voltooien] waarna de launcher vanzelf opstart.
 5. De launcher opent direct het venster voor de selectie van portable apps: Nieuwe programma’s downloaden. Selecteer de programma’s die je als mobiele app wilt gaan gebruiken en klik op volgende. Het downloaden en “installeren” van de apps gaat nu van start.
 6. Na het installeren worden de mobiele apps weergegeven in de launcher en kunnen direct opgestart worden.

Tips en tricks

 • Een portable app laat zich net zo gemakkelijk opnemen in het contextmenu van Windows Verkenner als een geïnstalleerde applicatie. Zo kan door het aanklikken van een .rar-bestand en Openen met.. verwezen worden naar C:\Apps\PortableApps\7-ZipPortable\ 7-ZipPortable.exe. Hierdoor worden telkens de portable versie van 7-Zip geopend voor het uitpakken van een rar-bestand in de verkenner.
 • Naast het opstarten van de launcher kunnen afzonderlijke mobiele applicaties ook opgenomen worden in de taakbalk of startmenu. Met een rechter muisklik op C:\Apps\PortableApps\7-ZipPortable\ 7-ZipPortable.exe kun je &-zip Aan Start vastmaken of Aan taakbalk vastmaken. Desondanks is het raadzaam om periodiek de launcher te starten omdat daarmee direct een update plaatsvindt van de geïnstalleerde programma’s.
 • Door in de launcher te kiezen voor Beheren / Meer programma’s downloaden.. / Op categorie kun je mobiele apps toevoegen aan de verzameling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *